Home Lifestyle Wielkanoc na stole – kilka sposobów na urozmaicenie tradycyjnych potraw

Wielkanoc na stole – kilka sposobów na urozmaicenie tradycyjnych potraw

easter-2217531_1920

Święta, to dla wielu z nas przede wszystkim czas odpoczynku i rodzinnych spotkań, które warto umilić ucztowaniem przy suto zastawionym stole. Wiele gospodyń coraz częściej modyfikuje świąteczne menu, wprowadzając do niego wyszukane dania, które w świetny sposób urozmaicają tradycyjne, polskie smaki. W tym artykule przedstawiamy kulinarną stronę świąt i radzimy, co zrobić, by dania kusiły nie tylko smakiem, ale też oryginalnością składników.

Wielkanocny koszyczek – mniej znaczy więcej

Choć o tym, co wkładamy do wielkanocnego koszyczka, wszyscy doskonale wiedzą, warto przypomnieć, że w tej kwestii lepiej trzymać się tradycji. Jajka, biała kiełbasa, chleb, sól i pieprz oraz cukrowy baranek są podstawowymi elementami święconki. We współczesnych koszyczkach jest często więcej ozdób, niż tradycyjnych potraw, a więc warto zrezygnować z nadmiaru czekoladowych jajek, a plastikowego baranka zastąpić cukrowym. Drewniane pisanki powinny ustąpić miejsca naturalnie barwionym jajkom, które później można ze smakiem zjeść, podczas świątecznego śniadania. W wielkanocnym koszyczku może się także znaleźć chrzan, kawałek baby wielkanocnej i zielone gałązki, symbolizujące zmartwychwstanie Chrystusa.

Bez barszczu ani rusz

Główną potrawą śniadania wielkanocnego jest zdecydowanie biały barszcz, podawany z kiełbasą i jajkiem. Tradycyjny żurek należy ugotować na mięsnym wywarze (najlepiej z żeberek i wędzonego boczku) oraz z dodatkiem pszennego zakwasu, który nada mu wyrazistego smaku i charakterystycznej kwaśnej nuty. Nie może w nim zabraknąć także czosnku, cebuli, majeranku oraz chrzanu. Połączenie tych wszystkich składników sprawi, że barszcz zyska niepowtarzalny aromat, a potrawa zaskarbi sobie uznanie niejednego smakosza. Świąteczna uczta nie może się obejść także bez pieczonych mięs, będących symbolem bogactwa i obfitości. W tej kwestii panuje absolutna dowolność, choć do najpopularniejszych potraw mięsnych należy pasztet domowej roboty, pieczeń wołowa, faszerowany schab czy też pieczona kaczka z owocami.

Słodko nie zawsze znaczy kalorycznie

Poza daniami wytrawnymi, na stole nie może także zabraknąć czegoś wyjątkowego dla miłośników wypieków. W tej kwestii prym wiedzie wielkanocna babka, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Dwa najpopularniejsze typy tego tradycyjnego ciasta to baba piaskowa i drożdżowa, urozmaicone różnorodnymi dodatkami w postaci orzechów, migdałów, żurawiny i rodzynek. Obecnie, w świątecznym menu coraz częściej pojawiają się kulinarne nowości, wymyślone przez ciekawe nowych smaków gospodynie, które w mistrzowski sposób łączą tradycję z nowoczesnością. Świetnym tego przykładem jest dietetyczna babka bez mąki i cukru. Na piedestale wielkanocnych wypieków, poza babką znajduje się także mazurek. Podobnie jak w przypadku babki, sposobów na wykonanie tradycyjnego mazurka jest wiele, jednak chcąc spróbować czegoś oryginalnego, warto zastąpić polewę czekoladową… daktylową nutellą! Dietetyczna i zdrowa mieszanka daktyli, mleka kokosowego i kakao sprawi, że ciasto będzie mniej kaloryczne, a przede wszystkim – oryginalne w smaku.

Chcąc podkreślić wyjątkowość świąt Wielkiej Nocy, poza smacznymi i pięknie udekorowanymi daniami, warto także pamiętać o świątecznych ozdobach, dzięki którym stół będzie wyglądał elegancko. Panie, które mają zdolności manualne, mogą się pokusić o własnoręczne wykonanie dekoracji, co pozwoli w świetny sposób urozmaicić przedświąteczne przygotowania.

Artykuł sponsorowany