Home Lifestyle Tatar grubo siekany, szczypiorek, musztarda Dijon, korniszony, szalotka, oliwa z oliwek + cienka grzanka z bagietki na maśle

Tatar grubo siekany, szczypiorek, musztarda Dijon, korniszony, szalotka, oliwa z oliwek + cienka grzanka z bagietki na maśle

IMG_4702

David Gaboriaud, szef kuchni, ekspert francuskiej kuchni, ambasador kampanii French Touch.

Składniki dla 4 osób:

200 g polędwicy wołowej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka korniszonów
1 szalotka drobno posiekana
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

majonez:
1 żółtko
1 łyżka musztardy Dijon
oliwa
sok z cytryny
sól

dodatki:
bagietka
masło
sól

Przygotowanie:

Polędwicę pokrój w kostkę grubości ok. 1 cm. Wymieszaj ze szczypiorkiem, orzechami i szalotką. Dopraw solą, pieprzem do smaku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj. Odstaw do lodówki.

Zrób majonez: żółtko wymieszaj z musztardą i łyżką oliwy. Cały czas mieszając trzepaczką wlej oliwę cienkim strumieniem aż masa zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i pokrop cytryną. Przełóż majonez do rękawa cukierniczego i odstaw do lodówki.

Bagietkę pokrój w bardzo cienkie plastry. Grilluj na patelni na maśle, aż będzie chrupiąca.

Przełóż tatar na talerz, wyciśnij kilka kropli majonezu i podawaj z grzanką.

Poznaj więcej przepisów na wyjątkowe dania przygotowane w trakcie pojedynku kulinarnego zrealizowanego w ramach kampanii French Touch