Home Lifestyle Szwedzkie bułeczki szafranowe na Dzień Św. Łucji – szef kuchni Ambasady Szwecji Michał Godyń poleca

Szwedzkie bułeczki szafranowe na Dzień Św. Łucji – szef kuchni Ambasady Szwecji Michał Godyń poleca

Ambasada Szwecji_bułeczki szafranowe

Wielkimi krokami zbliża się 13 grudnia – Dzień Św. Łucji, jedno z najpiękniejszych szwedzkich świąt. Związanych jest z nim szereg obrzędów, a wśród nich wypiekanie w rodzinnym gronie szwedzkiego przysmaku – szafranowych bułeczek. Dzień Św. Łucji to w Szwecji znak, że Boże Narodzenie już za pasem.

Dzień Św. Łucji to jedna z najważniejszych i najbardziej nastrojowych tradycji szwedzkich. 13 grudnia w Szwecji orszak Św. Łucji można spotkać w wielu miejscach – w szkołach, centrach handlowych czy na dworcach. Łucja w koronie z płonącymi świecami prowadzi swój ubrany na biało orszak, rozświetlając nordycką zimę. Jednym ze źródeł tradycji Dnia Św. Łucji mógł być popularny przesąd. Według podań ludowych noc z 12 na 13 grudnia była pełna niebezpieczeństw – zwierzęta przemawiały ludzkim głosem, działały też ponadnaturalne moce. Światło świec dawało poczucie bezpieczeństwa. Według innych źródeł tradycja wywodzi się z włoskich Syrakuz i od tamtejszej Św. Łucji, której imię w języku łacińskim oznacza światło. Dla spragnionych słońca ludzi północy dzień jej śmierci stał się symbolem światła. Orszakowi Świętej Łucji towarzyszą przysmaki w postaci szafranowych bułeczek, pierniczków i grzanego wina z bakaliami.

W oczekiwaniu na święta Bożego Narodzenia warto spróbować przygotować ciasteczka szafranowe lussekatter, które Szwedzi już od lat wypiekają w Dniu Św. Łucji. Poniżej znajduje się przepis Michała Godynia – szefa kuchni w Rezydencji Ambasadora Szwecji.

Bułeczki szafranowe:

Składniki na ciasto:

  • 1,2 kg mąki pszennej
  • 1 g szafranu
  • 40 g drożdży
  • 150 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 ml syropu klonowego
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 200 g rodzynek

Szkliwo:

  • 1 jajko

1 łyżkę cukru rozetrzeć z szafranem w moździerzu. Drożdże rozpuścić w misce z cukrem. W garnku roztopić masło, wlać mleko i lekko podgrzać (uwaga: mleko nie może być gorące!). Następnie dodać uprzednio roztarty w moździerzu szafran z cukrem i wymieszać.

Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodać lekko ciepłe mleko z masłem i szafranem. Następnie dodać jajko, syrop klonowy i serek wiejski. Wszystko dobrze wymieszać. Do wymieszanego płynu powoli dodać mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dokładnie wyrabiać ciasto przez 10-15 minut.

Tak gotowe, wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy masa ciasta podwoi swoją objętość, wyłożyć ją na stół oprószony mąką i rozwałkować na grubość 1 cm w kształt prostokąta. Następnie pokroić w paski o grubości
ok. 0,5 cm-1 cm.

Na stolnicy z wyciętego paska zrobić wałek o długości ok. 10 cm i zwinąć z obu stron w kształt ślimaka, tak aby powstała litera S. Po każdej stronie zwiniętego ciasta dodać po jednej rodzynce. Odstawić na blasze do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, posmarować je jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec do lekkiego zrumienienia przez ok. 5-6 min.

– Do wyrobienia masy możesz użyć robota kuchennego. Nie zapomnij o posmarowaniu bułeczek jajkiem, co sprawi, że nabiorą złotego koloru. Dzień Św. Łucji to dzień światła, dlatego bułeczki – jako symbol tego święta – muszą nabrać blasku – mówi Michał Godyń, szef kuchni w Rezydencji Ambasadora Szwecji.

Dzień Św. Łucji to doskonała okazja do spotkania z bliskimi. Poczęstowanie gości szafranowymi bułeczkami i grzanym winem może stanowić nową tradycję w rodzinie lub grupie przyjaciół. Przed rozpoczęciem przygotowań do świąt Bożego Narodzenia warto spotkać się z najbliższymi i wspólnie spędzić czas przy słodkich lussekatter.