Home Lifestyle Śledź pod cynamonem

Śledź pod cynamonem

sledz

Gotowanie nie jest Twoją domeną? A może zwyczajnie brakuje Ci czasu na przygotowanieświątecznych potraw? Wspólnie z laureatami programu „Doceń polskie” zapraszamy do przyrządzenia wyjątkowego dania, którego wykonanie nie wymaga dużego nakładu czasu.

Świąteczny śledź pod cynamonem w Zdrowym Oleju Rzepakowym Green Spoon tłoczonym tradycyjnie na zimno

Składniki na 4 porcje:

– 0,5 kg filetów śledziowych Matjas (mogą być czyste lub w oleju)

– 1 średnia cebula

– garść rodzynek

– mielony cynamon

– Zdrowy Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno Green Spoon (nagrodzony godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)

– olej rydzowy Green Spoon tłoczony tradycyjnie na zimno

– świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Garść rodzynek zalewamy wrzątkiem. Jeżeli dysponujemy śledziem w zalewie olejowej, to najlepiej go przepłukać, aby nie zaburzył smaku gotowego dnia. Filety śledziowe kroimy w kawałki o szerokości ok. 4 cm i układamy je w półmisku (a najlepiej w zamykanym pojemniku). Cebulę kroimy w plastry, a następnie w półksiężyce, które układamy na pierwszej warstwie śledzia, na całość sypiemy wg uznania rodzynki i cynamon (pamiętając, że to bardzo aromatyczna przyprawa, nie warto więc przesadzać), po czym dodajemy świeżo mielony pieprz. Podlewamy całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, dodajemy także kilka kropel oleju rydzowego, który doda smaku cebulowo-korzennego. I w ten sposób możemy ułożyć kilka warstw. Gotową potrawę pozostawiamy w lodówce na noc, a następnego dnia można już cieszyć się jej smakiem. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanego śledzia jest świeży chleb i naturalne masło.

Autorem przepisu jest Przemysław Mrozik, Prezes Zarządu firmy Green Spoon.