Home Zdrowie PRZEBUDZENIE PO ZIMIE – JAKIE PRODUKTY DODADZĄ CI ENERGII?

PRZEBUDZENIE PO ZIMIE – JAKIE PRODUKTY DODADZĄ CI ENERGII?

jeden

Wraz ze słońcem, które wybudza nas z zimowego „letargu”, potrzebujemy czegoś ekstra, by poczuć się świeżo na nadchodzący sezon wiosenno-letni. Zabiegi, które możemy zastosować mogą odświeżyć nasz wizerunek, np. poprzez nową fryzurę, czy nowe wiosenne ubrania. My jednak zachęcamy do skorzystania z dobroci składników odżywczych i postawienia na zbilansowaną dietę. Na jakie produkty warto zwrócić uwagę, szukając dawki energii?

SMOOTHIE WARZYWNO-OWOCOWE

Miksowanie warzyw i owoców to świetna zabawa, której wynikiem są kolorowe i smaczne napoje. Jest to dobry sposób na zwiększenie udziału warzyw w diecie, które na ogół niechętnie spożywane, w takiej kompozycji są dobrze tolerowane w smaku. Płynna bomba witamin i minerałów to paliwo dla komórek organizmu, usprawniających ich funkcjonowanie. Do kolorowych koktajli warto wrzucić zielone części warzyw, nieraz bez zastanowienia wyrzucanych do kosza, jak np. liście rzodkiewek. Oprócz tego doskonale nada się mało wyczuwalny w smaku szpinak, jarmuż, sałata, roszponka. Połączone z owocami będą słodkie i jeszcze bardziej odżywcze.

KAKAO

Jest to produkt, który poprawia nastrój przez zawartość tryptofanu, zwiększającego produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Oprócz pozytywnego wpływu na nastrój, dość duża zawartość żelaza zadba o odpowiednie dotlenienie krwi i komórek. W ten sposób zapobiegniemy spadku formy związanej z niedokrwistością z niedoboru żelaza. Poza tym czy jest tu ktoś kto nie lubi czekolady? Sprytnie dodane gorzkie kakao może być nie tylko wartościowym produktem, ale i smacznym dodatkiem, np. do owsianki, puddingu chia, koktajlu. A do tego zawartość kofeiny w kakao możemy potraktować jako naturalny dopalacz, motywujący do działania.

NAPARY – KAWA, YERBA MATE, ZIELONA HERBATA

Energetyzujące właściwości kofeiny znajdziemy również w kawie, Yerba mate oraz w herbacie. Większość z nas korzysta z pobudzających dobroci kawy. Są jednak i tacy, którzy skuszą się na Yerba mate czy zieloną herbatę. Należy jednak pamiętać o prawidłowym parzeniu liściastych źródeł kofeiny, dla osiągnięcia pożądanego efektu. Niektórzy potępiają małą czarną uważając ją za niezdrowy napój. Jednak w wielu przypadkach rozsądne ilości kawy nie zaszkodzą, a poprawią nastrój, funkcjonowanie w ciągu dnia oraz pomogą zwalczyć wolne rodniki. A są to związki uszkadzające komórki, doprowadzając do ich szybszego starzenia i mutacji. Kawa może również działać ochronnie na komórki wątroby, a to tylko część jej pozytywnych właściwości!

dwa

PRZYPRAWY: CYNAMON, PAPRYKA CHILLI, IMBIR

Esencjonalne dodatki nie tylko wpłyną na zmianę smaku potrawy, ale poprawią krążenie krwi. Lepszy przepływ w naczyniach krwionośnych pobudzi do działania, poprawi koncentrację, nastrój i pomoże tym, którzy cierpią na bóle głowy związane z niskim ciśnieniem tętniczym. Ucieszą się Ci, którzy walczą z insulinoopornością i/lub nadmierną masą ciała. Spożywanie dużych ilości ostrych przypraw zwiększa też termogenezę, czyli wydatkowanie energii przez organizm.

KASZA JAGLANA

Podstawowym i najbardziej preferowanym źródłem energii dla organizmu jest glukoza. Jest ona najmniejszą „cegiełką” węglowodanów, których bogatym źródłem jest łatwostrawna kasza jaglana. Jej właściwości organoleptyczne można wykorzystać w koktajlach. W tym celu należy ugotować kaszę, zmiksować ją z mlekiem/ napojem roślinnym/ wodą oraz owocami. Świetnym dodatkiem do takiego posiłku mogą okazać się orzechy nerkowca, kakao, mrożone owoce. Ten ostatni dodatek upodobni smak naszego posiłku do lodów J

ŁOSOŚ

Oprócz osławionych kwasów tłuszczowych omega-3, których źródłem jest łosoś, nie zapominajmy o zawartości witaminy B6 – pirydoksyny. Jest to składnik, który bierze udział w przemianach energetycznych organizmu. Usprawniając procesy glikogenolizy w mięśniach witamina B6 ułatwia wykorzystywanie glukozy z glikogenu – jej zmagazynowanej formy. W ten sposób przy niedostatecznej ilości cukru w surowicy krwi, jest ona pobierana z mięśni, dając energię komórkom i tkankom.

OTRĘBY

Przez bogatą zawartość błonnika, otręby regulują poziom glukozy we krwi. Jest to ważne, by przeciwdziałać nagłym wzrostom i związanymi z nimi spadkom cukru, a w efekcie spadku energii. Otręby świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, koktajlu, potraw z makaronem, past kanapkowych, twarożków, zup lub jako posypka na kanapki.

PODSUMOWANIE:

Przedstawione produkty to tylko przykłady składników w diecie dodającej energii. Przebudzenie po zimie może wiązać się z niedoborami żywieniowymi, powodowanymi mniejszą dostępnością wartościowych produktów w sklepach. Dlatego może warto zastanowić się nad konsultacją u dietetyka. Być może zaistnieje potrzeba opracowania indywidualnej diety przez specjalistę. Mając w ręku narzędzie jakim jest program do układania jadłospisów (np. Kcalmar.pro), dietetyk ma możliwość zbilansowania diety pod kątem zawartości witamin i minerałów. Opracowane menu uzupełni pozimowe niedobory, tym samym niwelując spadek formy.