Home Zdrowie Produkty bezglutenowe przy nietolerancji na gluten

Produkty bezglutenowe przy nietolerancji na gluten

produkty-bezglutenowe

W dzisiejszych czasach, w których konsument jest bardziej świadomy tego co je, gluten stał się często komentowanym składnikiem pożywienia.

Wiele osób świadomie rezygnuje z glutenu w diecie podpierając się opinią ludzi ze świata fitnessu, że ten składnik pożywienia nie jest nam do niczego potrzebny. Faktycznie gluten posiada znikome właściwości odżywcze, a dla ludzi z celiakią , czy nietolerancją na gluten jest zwyczajnie toksyczny. Warto zastanowić się, czy dieta bezglutenowa nie jest dla nas zdrowsza, zwłaszcza gdy zaobserwujemy u siebie jeden z poniższych objawów:

  • wysypka skórna
  • biegunka
  • wymioty
  • rozdrażnienie
  • zaparcia
  • pokrzywka
  • atopowe zapalenie skóry

Celiakia to trwająca całe życie choroba immunologiczna, którą charakteryzuje nietolerancja na gluten. Szacuje się, że cierpi na nią ok. 1% populacji. Chorzy na celiakię muszą wystrzegać się glutenu, gdyż niszczy on kosmki jelitowe jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. Jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest dieta bezglutenowa. Produkty bez glutenu na stałe muszą zagościć w menu. Żywność bezglutenowa to jedyna droga przy problemach z tolerancją glutenu.

W czym jest gluten?

Gluten jako środek spulchniający możemy znaleźć nawet w takich produktach jak: parówki, pasztety, mięso mielone, słodycze, wędliny, piwo, napoje, a nawet produkty mleczne. Osoby u których zdiagnozowano celiakię, czy nietolerancję na gluten muszą te produkty zastąpić bezglutenowymi. Inaczej, bez restrykcyjnej diety chory nie powróci do pełni sił fizycznych. Jedzenie bezglutenowe dostępne jest na szczęście w wielu sklepach, więc można z powodzeniem zastąpić gluten zamiennikami i cieszyć się smakiem nowych, zdrowych potraw.

Produkty bez glutenu – jak kupować?

W sklepach produkty bezglutenowe oznaczone są na opakowaniach symbolem przekreślonego kłosa. To spore ułatwienie dla kupujących, choć oprócz tego warto także czytać etykiety produktów. Należy pamiętać, że gluten może być także w środkach na odchudzanie, czy suplementach diety. Co więcej gluten może również ukrywać się pod postacią barwników, aromatów, czy w cukrze waniliowym. Trzeba skrupulatnie czytać etykiety, gdyż zarówno u dzieci, jak i u dorosłych alergia na gluten może doprowadzić do groźnego dla życia wstrząsu anafilaktycznego.

Dieta bezglutenowa przepisy

Na szczęście w sieci łatwo znaleźć jest mnóstwo pysznych i zdrowych przepisów wykorzystujących produkty bezglutenowe. Teraz dieta eliminująca gluten może być urozmaicona i bogata w smaki. Oprócz gotowych i pysznych dań bezglutenowych, możemy zaopatrzyć się w mieszanki wolne od glutenu do wypiekania chlebów, ciastek itp. dzięki czemu nasza dieta bezglutenowa przestaje kojarzyć się z czymś, co ogranicza. Dzięki wyeliminowaniu glutenu czujemy się lepiej, a nietolerancja odchodzi w zapomnienie. Nic nam nie dokucza, wraca energia i życie znów nabiera odpowiedniego tempa.

Chleb bez glutenu

Już nie musisz rezygnować z pieczywa przy nietolerancji na gluten. Teraz pieczywo bezglutenowe znajdziesz także na sklepowych półkach, a jeśli lubisz piec i wykazujesz się w kuchni, to przy pomocy gotowych mieszanek bezglutenowych do wypieku chleba, upieczesz swój własny bochenek, albo pyszne bułeczki bezglutenowe. Nie dość, że wybór smaków chlebków bezglutenowych jest naprawdę duży, to świeżość jaką zachowują po upieczeniu jest imponująca.