Home Lifestyle Powrót do dobrych tradycji – soki tłoczone

Powrót do dobrych tradycji – soki tłoczone

Woman-drinking-cranberry-juice

Zdrowa żywność cieszy się stale rosnącym zainteresowaniem wśród Polaków. Stajemy się coraz bardziej świadomi, że nasze zdrowie zależy nie tylko od stylu życia, jakie prowadzimy, ale także od tego, co jemy. Nie zawracamy już tylko uwagi na smak, ale również na to, czy jedząc zapewniamy organizmowi niezbędne do utrzymania życia i zdrowia wartości odżywcze oraz czy nasze jedzenie nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Zdrowa żywność cieszy się stale rosnącym zainteresowaniem wśród Polaków. Stajemy się coraz bardziej świadomi, że nasze zdrowie zależy nie tylko od stylu życia, jakie prowadzimy, ale także od tego, co jemy. Nie zawracamy już tylko uwagi na smak, ale również na to, czy jedząc zapewniamy organizmowi niezbędne do utrzymania życia i zdrowia wartości odżywcze oraz czy nasze jedzenie nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Jednym z bardzo cennych, a zarazem łatwo dostępnych, źródeł składników mineralnych i witamin są soki owocowe. Ich wybór na półkach jest bardzo duży. Nie wszystkie jednak są równie wartościowe. Kluczowy jest sposób w jaki zostały przetworzone.

3_37716724_ml

Przetwórstwo na masową skalę

Zdecydowana większość soków owocowych dostępnych w sprzedaży powstała w produkcji masowej. Jednym z jej najbardziej popularnych procesów przetwórczych jest odparowanie co najmniej 50% wody zawartej w uzyskanym soku. Dzięki zmniejszonej tym sposobem masie, producenci obniżają koszty jego magazynowania i transportu. Gdy powstać ma gotowy do sprzedaży produkt, zagęszczony sok ponownie się rozwadnia i uzupełnia utracony aromat.

A co dzieje się z witaminami i składnikami mineralnymi w trakcie odparowania? Niestety częściowo ich zawartość jest tracona, ponieważ w trakcie tego procesu sok się podgrzewa. A im temperatura wyższa, a proces szybszy, tym straty wartości odżywczych są większe. Jaka jest więc ostateczna wartość witamin i składników mineralnych w kupowanym soku? Tego z etykiet na sokach się nie dowiemy, bo na nich znajdziemy tylko informacje dotyczące białka, węglowodanów i tłuszczy

Tradycyjne przetwarzanie soków

Jeśli chcemy mieć pewność, że sok, który kupujemy jest wysokowartościowym produktem, to sięgnijmy po soki tłoczone. Te powstają tradycyjną metodą polegającą na wyciskaniu soku ze świeżych owoców w specjalnych prasach. Proces ten wymaga dużo więcej nakładów pracy i czasu niż produkcja masowa, ale pozwala nie podnosić wysoko temperatury w czasie tłoczenia i tym samym zachować większość wartości odżywczych i antyoksydantów znajdujących się w surowych owocach. Wytłoczony 100% sok, czasami z dodatkiem cukru, rozlewany jest do butelek i pasteryzowany, również z dbałością o odpowiednią temperaturę.

W prasach używa się tylko świeżych owoców, dlatego soki tłoczone powstają z naszych rodzimy owoców. Do najpopularniejszych należy sok jabłkowy, ale niektórzy producenci, jak np. jeden z najdłużej działających w Polsce – Polska Róża, tłoczą także soki naturalne z mniej znanych, ale bardzo wartościowych dla zdrowia owoców, np. dzikiej róży, czarnego bzu, aronii, czy rokitnika. Polska Róża jako jeden nielicznych producentów podaje także minimalną wartość witaminy C w swoim soku z dzikiej róży, owocu o zaskakująco wyższej zawartości tej witaminy niż w cytrynie (450 mg w 100 ml soku).

Jeśli zależy więc nam na wysokowartościowych sokach, wybierajmy soki tłoczone. To one będą najkorzystniejsze dla naszego zdrowia!