Home Lifestyle Mini tarty z kremem cytrynowym i borówkami

Mini tarty z kremem cytrynowym i borówkami

mini-tarty-borowka

Borówka jest prawdziwą skarbnicą substancji prozdrowotnych. Żeby tylko wymienić kilka z jej zbawiennych zastosowań wspomnę o błonniku wspierający procesy trawienia i antyocyjanach spowalniajacych procesy stażenia! Dlatego jedzmy te pyszne owoce na zdrowie, także w wariancie bardziej słodkim jakim są wyśmienite deserowe mini tarty z kremem cytrynowym i borówkami.

Składniki:

4 cytryny,

1.5 szkl cukru,

100 g masła,

4 duże jajka (w temperaturze pokojowej),

szczypta soli,

opakowanie borówek,

1 opakowanie tartaletek Dan Cake,

Przygotowanie:

Skórkę z cytryn ścieramy na tarce o drobnych oczkach tak, aby nie zetrzeć białej skórki pod nią, bo jest gorzka. Wyciskamy ½ szklanki soku z cytryny. Startą skórkę miksujemy z cukrem na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy masło i dodajemy skórkę cytrynową z cukrem. Ciągle ubijając dodajemy po jednym jajku i odrobinę soli. Miksujemy ok. 6 minut. Tak powstałą masę przelewamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu ok 10 minut, do momentu zgęstnienia kremu. Krem odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki na 2 godziny, aby stężał. Po tym czasie wykładamy go na kruche spody i posypujemy borówkami.