Mini tarty z kremem cytrynowym i borówkami Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Borówka jest prawdziwą skarbnicą substancji prozdrowotnych. Żeby tylko wymienić kilka z jej zbawiennych zastosowań wspomnę o błonniku wspierający procesy trawienia i antyocyjanach spowalniajacych procesy stażenia! Dlatego jedzmy te pyszne owoce na zdrowie, także w wariancie bardziej słodkim jakim są wyśmienite deserowe mini tarty z kremem cytrynowym i borówkami. Składniki: 4 cytryny, 1.5 szkl cukru, 100 g masła, 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej), szczypta soli, opakowanie borówek, 1 opakowanie tartaletek Dan Cake, Przygotowanie: Skórkę z cytryn ścieramy na tarce o drobnych oczkach tak, aby nie zetrzeć białej skórki pod nią, bo jest gorzka. Wyciskamy ½ szklanki soku z cytryny. Startą skórkę miksujemy z cukrem na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy masło i dodajemy skórkę cytrynową z cukrem. Ciągle ubijając dodajemy po jednym jajku i odrobinę soli. Miksujemy ok. 6 minut. Tak powstałą masę przelewamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu ok 10 minut, do momentu zgęstnienia kremu. Krem odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki na 2 godziny, aby stężał. Po tym czasie wykładamy go na kruche spody i posypujemy borówkami.