Home Lifestyle Jeden koncentrat pomidorowy Pudliszki – mnóstwo możliwości! 3 pomysły na makaron

Jeden koncentrat pomidorowy Pudliszki – mnóstwo możliwości! 3 pomysły na makaron

Fot.:Fotolia

Są takie składniki, które spokojnie można by nazwać superbohaterami naszych kuchni. Rzadko występują w pojedynkę i pokazują pełnię swoich możliwości raczej w towarzystwie innych, dlatego też czasem ich nie doceniamy. Jednym z takich produktów jest bez wątpienia koncentrat pomidorowy, na bazie którego możemy przyrządzić całe mnóstwo pysznych dań, od gołąbków po sosy. Oto 3 sprawdzone pomysły na makaron z sosem na bazie koncentratu pomidorowego.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki: podstawowy sos pomidorowy

Makaron najczęściej podajemy z najzwyklejszym sosem pomidorowym – nie od dziś wiadomo bowiem, że siła tkwi w prostocie. Można przyrządzić go z passaty pomidorowej lub z przecieru, ale nie zawsze mamy je pod ręką w kuchni. W przeciwieństwie do koncentratu pomidorowego… Do przygotowania prostego sosu pomidorowego do makaronu potrzebne będą (na 4 osoby):

  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki
  • łyżka mąki
  • olej
  • pieprz, sól i cukier
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: chili

Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż je w większym garnku na rozgrzanym oleju. Gdy zmiękną, dodaj łyżkę mąki, tworząc „zasmażkę”. Dolej wody – tyle, ile sosu chcesz otrzymać. Następnie dodawaj stopniowo koncentrat Pudliszki. Sos do spaghetti prawie gotowy – teraz wystarczy doprawić go odpowiednio solą, pieprzem i cukrem oraz ziołami prowansalskimi i – jeśli lubisz pikantne smaki – odrobiną chili. Prawda, że proste?

Pieczarki + koncentrat Pudliszki = sos do spaghetti i penne

Innym prostym, a niezwykle smacznym pomysłem jest pomidorowo-pieczarkowy sos do makaronu na bazie koncentratu. Najlepiej smakuje z makaronem typu spaghetti i penne rigate. Przygotuj:

  • 70 dag pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany
  • 2 cebule
  • olej
  • pieprz i sól
  • bazylię i oregano

Pokrój cebulę w piórka i podsmaż na oleju na złoty kolor, a potem przełóż do rondelka. Pieczarki pokrój w dość grube plastry i smaż na oleju, aż odparują wodę. Przełóż je do cebuli, dodając sól, pieprz, zioła oraz koncentrat Pudliszki. Sos do spaghetti w tej wersji należy dodatkowo zagęścić śmietaną i dobrze wymieszać. Powinien się gotować przez kolejne 5-10 minut.

Makaron z warzywami w sosie pomidorowym

Ostatnia propozycja jest nieco bardziej skomplikowana ze względu na większą różnorodność składników. Przygotuje ją jednak bez problemu nawet zupełny kulinarny laik. Potrzebne będą:

  • ½ bakłażana
  • ½ cukini
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy (np. oregano i bazylia)

Umyj wszystkie warzywa. Bakłażana, pieczarki i cukinię pokrój w grube plastry, cebulę, czosnek oraz paprykę – w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju ułóż plastry bakłażana i cukinii, a gdy się zarumienią, przewróć je na drugą stronę. Dodaj pozostałe warzywa i oprósz wszystko przyprawami. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz nieco wody. Wymieszaj dokładnie, przykryj, duś przez kilka minut, a potem odparuj sos i… gotowe! Całość należy wymieszać z ugotowanym makaronem (najlepiej fusili), można też posypać serem i natką pietruszki.

Owocnego gotowania i… smacznego!

 materiał zewnętrzny