Home Lifestyle Dodaj więcej Ka (Pary) do kuchni!

Dodaj więcej Ka (Pary) do kuchni!

kolaz-kapary-1000px

Kapary to przyprawa, która szturmem zdobyła kuchnię europejską, zwłaszcza śródziemnomorską. Kapary są bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, które opóźniają  proces starzenia i chronią przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Kapary to niedorozwinięte pączki kwiatowe kaparu ciernistego, marynowane lub konserwowane. Obecnie są używane jako przyprawa w kuchni, jednak dawniej – ze względu na swoje właściwości lecznicze – znalazły szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.

Były uznawane za afrodyzjak, a także środek wspomagający pracę układu pokarmowego i wątroby, ograniczający wzdęcia i mający właściwości przeciwreumatyczne. Kapary  to  83 proc. wody. Resztę stanowią liczne pierwiastki mineralne, witaminy (zwłaszcza witamina C i A). Jednak za najważniejsze składniki kaparów uważa się polifenole.

Nowe Kapary Rolnik Premium to wykwintna, śródziemnomorska przekąska oraz wyrazisty dodatek do dań rybnych, mięs, owoców morza, sałatek makaronów, pizzy i sosów. Wyśmienicie smakują także jako samodzielna przekąska, podawana do serów i czerwonego wina. Kapary zanurzono w lekkiej zalewie na bazie aromatycznego octu winnego, dzięki której zyskały idealną kruchość, kwaskowatość i soczystość. Każdy słoiczek to 205 gram wykwintnego przysmaku. Słoiki posiadają bordową, matową zakrętkę ze złotym liternictwem, co podkreśla jakość nowego produktu w portfolio firmy.  Kapary mają ostry smak, który przypomina mieszankę oliwek, czarnego pieprzu i chrzanu, choć niektórzy wyczuwają w nim też delikatny aromat kapusty. Dodane do potraw, nadają im pikantności i wyrazistości.

Kapary należą do żywności sirt. Żywność sirt to grupa produktów, które aktywują białka zwane sirtuinami.  Białka te regulują procesy metaboliczne w organizmie, zwłaszcza glukozy i lipidów. Przypisuje się im również właściwości odmładzające.

Ile składników odżywczych zawiera łyżeczka kaparów?

Wartość etyczna – 23/2 kcal
Białko ogółem – 2.36/0.20 g
Tłuszcz – 0.86/0.07 g
Węglowodany – 4.89/0.42 g (w tym cukry proste 0.41/0.04 g)
Błonnik – 3.2/0.3 g

Witaminy

Witamina C – 4.3/0.4 mg
Tiamina – 0.018/0.002 mg
Ryboflawina – 0.139/0.012 mg
Niacyna – 0.652/0.056 mg
Witamina B6 – 0.023/0.002 mg
Kwas foliowy – 23/2 µg
Witamina A – 138/12 IU
Witamina E – 0.88/0.08 mg
Witamina K – 24.6/2.1 µg

Minerały

Wapń – 40/3 mg
Żelazo – 1.67/0.14 mg
Magnez – 33/3 mg
Fosfor – 10/1 mg
Potas – 40/3 mg
Sód – 2348/202 mg
Cynk – 0.32/0.03 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Cena w sklepie:

Kapary Rolnik PREMIUM (masa netto: 205g): ok. 5, 30 zł

Produkty są dostępne w handlu tradycyjnym, jak i nowoczesnym na terenie całego kraju

Zapraszamy na: www.rolnik.pl oraz https://www.facebook.com/RolnikPrzetwory