Home Zdrowie Dieta Low Carb

Dieta Low Carb

Fot.: Kukuła Healthy Food

Dieta o niskiej zawartości węglowodanów to jeden z wyraźniej zaznaczających się trendów w 2020 roku. Wyjaśniamy na czym ona polega i kto może ją stosować.

Dobrze skomponowana dieta niskowęglowodanowa, pomimo że jest bardzo sycąca, pozwala w smaczny i szybki sposób stracić nadprogramowe kilogramy. Jej podstawowym założeniem jest obniżenie dziennej dawki węglowodanów do 10-25%, co np. przy kaloryczności 2000 kcal stanowi 50g-125g węglowodanów na dobę. Jedną z bardziej „rygorystycznych” odmian diety Low Carb jest dieta ketogeniczna, która zakłada do 10% węglowodanów w diecie, czyli ok. 50g na dobę.
– Dieta niskowęglowodanowa jest odpowiednia dla zdrowych osób, które pragną zrzucić kilka kilogramów. Jest również korzystna dla chorujących na cukrzycę typu 2, a także dla tych, którzy cierpią na choroby układu krążenia. Nie powinny jej natomiast stosować kobiety w ciąży, a także ci, którzy cierpią na schorzenia nerek i wątroby. Jest również wiele informacji wskazujących na to, że powinni się jej wystrzegać również sportowcy. Ze względu na zwiększoną podaż tłuszczów i białka, niezwykle istotna podczas stosowania tej diety jest opieka lekarska oraz regularne badania krwi i moczu. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą niskowęglowodanową powinny pamiętać
o kilku, podstawowych zasadach.

Zasady diety Low-Carb:

1. Przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z dietetykiem w celu odpowiedniego doboru kaloryczności i składników diety, a w przypadku innych schorzeń również z lekarzem specjalistą, by uniknąć negatywnych konsekwencji jej stosowania.

2. Za podstawowe źródło białka przyjmujemy drób, chudą wołowinę, białe ryby oraz jaja.

3. Zdrowe i dobrej jakości tłuszcze to jeden z podstawowych składników tej diety. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega 3, które są korzystne dla naszego mózgu i serca. Ich najlepszym źródłem będą tłuste ryby morskie, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, siemię lniane, orzechy, migdały, pestki dyni, a także produkty sojowe.

4. Węglowodany spożywamy w ograniczonej ilości, ale nie wykluczamy ich całkowicie z diety. Warto wybierać produkty jak najmniej przetworzone i o niskim indeksie glikemicznym, takie jak kasza gryczana i brązowy ryż. Pamiętajmy również, że przy zwiększonej podaży białka, zwiększa się ryzyko zakwaszenia organizmu. W diecie nie powinno więc zabraknąć świeżych ogórków, buraków, brokułów, sałaty, pomidorów i jabłek.

5. Pijmy dużo wody.

6. Aby po zakończeniu diety uniknąć efektu jo-jo powinniśmy stopniowo zwiększać liczbę węglowodanów. Najlepiej skorzystać w tym czasie z pomocy dietetyka.

Przykładowe menu

– Na śniadanie dobrym wyborem będzie pasta jajeczna z awokado, omlet w towarzystwie świeżych warzyw, czy twaróg z ulubionymi ziołami i rzodkiewką. Na drugie śniadanie lub podwieczorek możemy zjeść świeży szpinak z tuńczykiem i awokado lub z gotowanym drobiem i pieczonymi warzywami, wędzone sardynki lub łososia z hummusem. Dobrym wyborem będzie też koktajl na bazie mleka kokosowego z siemieniem lnianym i orzechami. Na obiad i/lub kolację proponuję gęste, warzywne zupy z dodatkiem schabu lub piersi indyka, pieczone lub gotowane na parze chude mięsa i ryby w towarzystwie niewielkiej ilości brązowego ryżu lub kaszy gryczanej z brokułami i pomidorami, czy duszona wołowina z papryką, grzybami Shitake i cebulą. Dzięki odpowiednio zbilansowanej i urozmaiconej diecie powinniśmy chudnąć w tempie ok. 1 kg tygodniowo. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.