Home Lifestyle Cydr – sekrety produkcji i sztuka serwowania orzeźwiającego trunku

Cydr – sekrety produkcji i sztuka serwowania orzeźwiającego trunku

cydr

Cydr, zwany również jabłecznikiem, to znany i lubiany napój alkoholowy będący znakomitym substytutem piwa. Wyjątkowo lekki, orzeźwiający, niskokaloryczny i dostępny w różnych wariantach – świetnie gasi pragnienie w czasie upalnych dni, pasuje do wielu potraw i wykazuje właściwości zdrowotne. Jak wygląda produkcja cydru i z czym można go podawać?

Symfonia smaku i aromatu

Smaku cydru nie sposób opisać jednym słowem, wszystko dlatego, że rozpiętość nut oraz aromatów jest w nim wyjątkowo szeroka. Napój produkuje się ze sfermentowanych jabłek, a staranna selekcja różnorodnych odmian owoców sprawia, że ten orzeźwiający trunek trafia w gusta najbardziej wymagających odbiorców. Koneserzy i mistrzowie cydrownictwa przekonują, że cydr smakuje na wiele sposobów – można w nim wyczuć nuty cierpkie i słodkie, korzenne i ziemiste. Dodatkowo w sprzedaży dostępne są różne warianty tego lekkiego trunku – słodkie, kwaśne, musujące, wytrawne, dzięki czemu każdy odbiorca znajdzie coś dla siebie. To właśnie niepowtarzalny smak przesądza o tak dużej popularności jabłecznika nie tylko na świecie, ale od niedawna również w Polsce.

Jak powstaje cydr?

Przed rozpoczęciem procesu produkcji cydru należy wybrać najbardziej odpowiednie gatunki jabłek – firmy zajmujące się wytwarzaniem tego popularnego trunku dbają o różnorodność owoców, ponieważ to właśnie ona jest kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku i aromatu. To dlatego niektóre odmiany jabłek muszą leżakować, a inne trafiają do wyciskania bezpośrednio po zebraniu. Produkcja cydru zaczyna się od wyciśnięcia soku przy pomocy specjalnej prasy. Do sfermentowanego moszczu jabłecznego dodawane są również specjalistyczne enzymy i drożdże, które sprawiają, że cydr zyskuje niepowtarzalne walory smakowe. Uwaga – tradycyjnie przygotowany cydr nie jest dosładzany cukrem, co pozwala na uzyskanie niskokalorycznego trunku. Warto o tym pamiętać, wybierając alkohol w sklepie.

Na zdrowie, czyli o dobroczynnych właściwościach cydru

Niskokaloryczny cydr może być świetnym substytutem piwa – gasi pragnienie równie dobrze, ale mogą raczyć się nim również osoby na diecie lub unikające glutenu. Cierpisz na nietolerancje pokarmowe, masz problemy żołądkowe, a może po prostu obawiasz się tzw. piwnego brzuszka? Cydr to trunek, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania – zarówno pod względem walorów smakowych, jak i właściwości zdrowotnych. Eksperci przekonują również, że cydr to doskonałe źródło cennych składników – polifenoli, witamin i antyoksydantów, które stymulują enzymy trawienne, hamują procesy starzenia, działają antynowotworowo i mają bardzo dobry wpływ na ogólne zdrowie człowieka. Szacuje się, że 1 szklanka trunku zawiera tylko 80 kalorii. Ponadto tradycyjny jabłecznik wykazuje właściwości przeciwzapalne, dlatego mogą go pić nawet osoby mające problemy z układem pokarmowym. Chociaż cydr ma niewielką zawartość alkoholu – od 2 do 8%, to oczywiście nie powinien być nadużywany, dlatego zawsze warto trzymać się zasady złotego środka.

Skosztuj cydr z dodatkami lub solo

Chcesz rozkoszować się doskonałym smakiem jabłecznika w czasie upalnych dni? Pamiętaj, że cydr najlepiej smakuje schłodzony do temperatury ok. 12 stopni Celsjusza. Można go podawać solo lub z dodatkiem lodu, limonki czy soku – wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Cydr będzie świetnym towarzystwem dla lekkich sałatek, zapiekanek, deserów, owoców, a nawet dań obiadowych. Znakomicie uzupełnia smak grillowanych potraw, pasuje również do wielu ciast. Warto także zaopatrzyć się w wysokie szklanki – to właśnie w nich najlepiej smakuje cydr – niezależnie od tego, czy jest podawany w pubie, czy na imprezie w ogrodzie.