Home Lifestyle Bakaliowy smak Świąt

Bakaliowy smak Świąt

pierogi_650

Święta to rytuały, które znamy od najmłodszych lat. Rytuały, także kulinarne, wśród których wzrastaliśmy i które kontynuujemy będąc już osobami dorosłymi. Tradycyjne 12 dań przygotowywanych specjalnie na Wigilię, ciasta z makiem i bakaliami, czy kompot z suszonych owoców to stałe elementy świątecznego menu. Życząc Wesołych Świąt marka HELIO zaprasza do wypróbowania  przepisów na świąteczne smakowitości – wśród propozycji znajdują się dania zarówno dla osób ceniących słodkie wypieki jak i zwolenników bardziej wytrawnych smaków.

Piernik z suszonymi śliwkami

Składniki:

śliwki kalifornijskie HELIO Natura 20 sztuk,

125g margaryny,

3 szklanki mąki,

2 łyżeczki sody,

4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,

2 łyżki kakao,

4 jajka niepełna szklana cukru pudru,

1 i 1/2 szklanka jogurtu naturalnego, 

1/2 szklanki miodu,

4 łyżeczki dżemu lub powideł,

2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, przyprawę korzenną oraz cynamon. Wymieszać dokładnie suche składniki. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na puszysty kogel-mogel. Dodajemy jogurt naturalny, miód – mieszamy. Następnie dodajemy wymieszane składniki suche. Dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto jest bez grudek dodajemy powidła i przestudzoną roztopiona margarynę oraz posiekane na drobno śliwki. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy przez około 50 minut w 2 keksówkach (temperatura pieczenia 160 stopni).

Schab ze śliwką

Składniki:

1 kg schabu bez kości

150g śliwek kalifornijskich HELIO Natura

1 łyżeczka soli 

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka przyprawy do pieczonej szynki 

1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego

2 szklanki wody

4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Schab umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nacięcie na wylot. W otwór wcisnąć śliwki. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać i natrzeć taką mieszanką schab. Włożyć mięso do pojemnika próżniowego, przykryć, odessać powietrze i tak przygotowane mięso marynować całą noc. Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka, wlać wysmażony tłuszcz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie schab obrócić i dusić kolejne 30 minut. Mięso wyjąć z garnka na półmisek, przestudzić i zimny schab pokroić w plasterki.

Sałatka śledziowa z suszoną żurawiną i jabłkiemsałatka śledziowa 650

Składniki:

200 g filetów śledziowych,

300 g jabłek,

60 g suszonej żurawiny HELIO Natura,

czerwona cebula,

sałata – 6 liści,

cytryna,

koperek do dekoracji,

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Filety kroimy w sporą kostkę. Jabłka kroimy na ćwiartki, cebulę i cytrynę na plasterki. Składniki układamy zaczynając od sałaty. Całość polewamy oliwą, posypujemy żurawiną i przyozdabiamy koperkiem

Makowiecmakowiec 650

Składniki:(na ok. 2 makowce:)

Ok. 500 g mąki

40 g drożdży 

ok. 250 ml letniego mleka

4 żółtka

250 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli 

60 g masła (rozpuszczonego) 

Masa makowa w puszce HELIO

polewa deserowa HELIO

Przygotowanie:

Do 125 ml letniego mleka wykruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gotowy zaczyn dodać do mąki. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać do mąki z rozczynem,Wlać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić na gładką masę. Na końcu powoli wlewać stopione masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować prostokąt o rozmiarach ok. 30×25 cm. Posmarować białkiem i rozłożyć równomiernie masę makową. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końcówki zlepić. Tak przygotowane ciasto owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). Makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinąć otwarte końce rulonu (lub spiąć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C Makowce piec ok. 50 – 60 minut, do złotobrązowego koloru i suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier i przestudzić. Makowce można lukrować, ozdobić polewą i dekoracją HELIO lub posypać cukrem pudrem.

Przekładaniec z masą orzechową z kawałkami orzeszków HELIO

Składniki:

3 paczki herbatników 200 g, (kakao)

2 puszki masy orzechowej HELIO,

2 budynie śmietankowe bez cukru,

1 galaretka cytrynowa,

kostka masła roślinnego,

1,5 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix,

500 g śmietana 30 %,

200g orzechów ziemnych HELIO bez soli

Przygotowanie:

1. Budynie rozpuścić w szklance zimnej wody.

2. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać galaretkę cytrynową, rozpuścić, pozostawić na ogniu i wlać rozpuszczone budynie, mieszając zagotować. Pozostawić masę do wystygnięcia.

3. Chłodną masę budyniowo-galaretkową zmiksować z masłem roślinnym w kostce.

4. Śmietanę 30 % ubić na bitą śmietanę, dodać rozpuszczone 1,5 łyżeczkiżelatyny (w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczoną żelatynę delikatniepodgrzać). Wystudzoną żelatynę dodać do śmietany i ubić, w miejsce żelatyny możnadodać śmietan-fix.

Układanie:

warstwa herbatników 

krem (budyń+galaretka+masło)

warstwa herbatników

1 puszka masy orzechowej HELIO

warstwa herbatników

bita śmietana

ciasto schłodzić (ok. 1 godziny przed położeniem kolejnej warstwy masy orzechowej),

1 puszka masy orzechowej HELIO

skruszone orzechy ziemne HELIO

Pierogi z serem i morelami suszonymi

Składniki:

Ciasto: 

2 szklanki mąki pszennej 

3 łyżki maku

1 łyżka oliwy z oliwek 

1 szklanka ciepłej wody

Nadzienie: 

25 dag białego sera 

1 małe jajko 

2 łyżeczki cukru z wanilią

1 łyżka cukru 

5 dag suszonych moreli HELIO Natura

sól,

miód,

cukier

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z makiem, dodać oliwę i ciepłą wodę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Ser włożyć do miski, dodać cukier z wanilią, cukier kryształ oraz jajko – utrzeć. Następnie wsypać pokrojone morele, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach, polać miodem i w razie potrzeby oprószyć cukrem.

Bigosbigos 650

Składniki:

litrowy słoik kiszonej kapusty 

½  główki białej małej kapusty 

1 kiełbasa podwawelska

30 dag wędzonego boczku

20 dag dowolnego mięsa wieprzowego

1 duża cebula  

kilka grzybów suszonych

25 śliwek suszonych HELIO Natura

liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

2 ziarna pieprzu

sól do smaku 

koncentrat pomidorowy mały

cukier do smaku

olej rzepakowy ½ kostki smalcu 

ząbek czosnku 

opcjonalnie przyprawa do bigosu

Przygotowanie:

Kapustę białą szatkujemy i gotujemy. Kapustę kiszoną gotujemy osobno do miękkości. Boczek kroimy na paseczki i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy resztę składników: obraną i pokrojoną w paski kiełbasę,  pokrojone w kostkę mięso wieprzowe, a na koniec posiekaną cebulę. Wszystko razem podsmażamy i dodajemy grzyby. Oba rodzaje kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką, dodajemy składniki przysmażone wcześniej, a także przyprawy, śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, posiekany ząbek czosnku. Cukier i sól dodajemy w dowolnej ilości według uznania. Na koniec podlewamy ½   szklanki wody i dodajemy wiórka smalcu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez ok. 1.5 godziny.

Smacznego!