Home Zdrowie 5 przypraw, które pomagają schudnąć

5 przypraw, które pomagają schudnąć

spices

Kuchnia może być źródłem niezwykle skutecznych sposobów na odchudzanie. Prym wiodą tutaj przyprawy, które w zadziwiający sposób potrafią przyspieszyć przemianę materii. Które z nich warto włączyć do swojej diety, aby cieszyć się szczupłą sylwetką?

Imbir – cudowna przyprawa wspomagająca odchudzanie

Nie bez powodu ten magiczny korzeń jest składnikiem wielu preparatów odchudzających. Imbir nie tylko przyspiesza spalanie tłuszczu, ale również sprzyja walce z cellulitem. Zawiera kapsaicynę, która podejrzewana jest o podnoszenie temperatury ludzkiego ciała, dzięki czemu w szybszym tempie spalane są kalorie. Pewne jest, że imbir pobudza procesy trawienne i znacznie przyspiesza metabolizm.

Cynamon – najlepszy dla zwolenników słodyczy

Mimo iż nadaje potrawom słodki smak, to jednocześnie reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki temu hamuje ochotę na słodycze i pozwala uniknąć napadów głodu. Cynamon przyspiesza przemianę materii i wspomaga oczyszczanie organizmu. Można go dodawać nie tylko do słodkich wypieków, ale również do takich napojów jak kawa, herbata, kompot czy grzane wino.

Zobacz również leki na odchudzanie Tutaj

Curry – źródło bezcennej kurkuminy

Curry przyspiesza wydzielanie żółci, a także usprawnia pracę jelit. Oznacza to, że organizm szybciej radzi sobie z przemianą materii, co skutkuje spalaniem zbędnego tłuszczu i utratą wagi. Dodatkowo curry zawiera kurkuminę, która nie tylko zapobiega powstawaniu i kumulacji komórek tłuszczowych, ale również posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Czarny pieprz, czyli niezawodna piperyna

Składnikiem pieprzu jest piperyna, która odpowiada za drażniący wpływ tej przyprawy na nasze nosy. Piperyna pobudza proces lipolizy, czyli rozpadu tkanki tłuszczowej, a także blokuje możliwość powstawania nowych komórek tłuszczowych. Zaletą pieprzu jest to, że można go dodawać do niezliczonej ilości potraw, nawet do deserów czy soków warzywnych.

Kminek – skutecznie redukuje tkankę tłuszczową

Popularny w polskiej kuchni kminek nie tylko obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, ale również pobudza wydzielanie soków trawiennych i pomaga w spalaniu nadmiaru tłuszczu. Jest doskonały dla tych osób, które w umiarkowanym tempie pragną pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, łącząc dietę z intensywnym wysiłkiem fizycznym.

Naturalne przyprawy są dużo zdrowsze niż klasyczna sól. Nie tylko odchudzają, ale też wzbogacają codzienne menu oraz dodają mu kolorów i smaku. Warto po nie sięgać każdego dnia, aby w pełni odczuć ich walory kulinarne i zdrowotne. Dodatkowo można też skorzystać ze spalaczy tłuszczów, które ułatwiają odchudzanie zobacz na tej stronie.